Британският премиер Дейвид Камерън заяви днес, че планът му за ограничаване на вълната имигранти от Европейския съюз в Обединеното кралство ще изисква промени в европейските договори.

„Няма никакво съмнение, че планът като цяло ще изисква някои промени в договорите и аз съм убеден в нашите възможности да преговаряме”, посочи Камерън пред журналисти при оповестяването на планираните мерки.


В дългоочакваната си реч британският премиер, който е подложен на натиск от средите на еврофобите, пледира за ограничаване на социалните плащания за работниците от страните членки на ЕС, предадоха световните агенции.

Великобритания ще постави като условие за оставането си в ЕС изискването имигранти от страните членки да чакат най-малко четири години, преди да получат право да кандидатстват за социални помощи.

„Имигрантите от ЕС трябва да имат предложение за работа, преди да дойдат в страната. В противен случай британските данъкоплатци няма да ги издържат”, каза още той.

Камерън подчерта, че това е „абсолютно изискване”, от което Лондон няма да се откаже в преговорите, с които консерваторите искат да предоговорят условията за членство на страната в Евросъюза.

Така сегашните управляващи в Лондон искат да покажат, че поемат „твърд курс” по въпросите на имиграцията, за да спрат възхода на евроскептичната Партия за независимостта на Обединеното кралство (UKIP).

Предлаганите ограничения имат за цел да заглушат и призивите, надигащи се в самата партия на Камерън, за излизане на Великобритания от ЕС.

Премиерът се опита да отхвърли тези призиви, като даде силна подкрепа за преимуществата от членството, особено за принципа на свободата за граждани на ЕС да се заселват където искат в съюза. „Не искаме да унищожаваме този принцип или да го обръщаме с главата надолу”, подчерта той.

Камерън са отказа от предишните си предложения за въвеждане на тавани за имигранти страна по страна или за „извънредна спирачка” за цялостния брой имигранти от ЕС. Той се отказа и от заплахата за изгонване на търсещи работа от ЕС, ако те не си намерят такава до 6 месеца след пристигането си на Острова.

Идеите на Камерън идват ден, след като нови данни показаха, че той няма да може да спази обещанието драстично да намали имиграцията преди общите избори догодина. Още 260 000 души са дошли да живеят на Острова за 12-те месеца до юни тази година.