Британският премиер Дейвид Камерън предизвика привържениците на т. нар. "Брекзит" да признаят "рисковете", до които би довело евентуално излизане на кралството от ЕС, в светлината на дебатите по въпроса, които се очаква да приключат през юни с референдум, предаде „Франс прес”.

В статия, поместена днес във в. "Дейли телеграф", Камерън нарича евентуалното напускане на ЕС "хазартната стъпка на века".

"Щом поискаш от онези, които водят кампания за излизане от ЕС, да представят проект бъдещето на страната извън общността, те стават крайно неясни", забелязва премиерът. И добавя: "Това, което те предлагат днес, е да скочим в тъмното".

"Не е достатъчно само да твърдиш, че всичко ще бъде наред, щом са на карта са заложени работни места и бъдещето на страната ни", подчертава той. Камерън отхвърля и довода, че Обединеното кралство щяло да запази достъпа си до единния пазар и след като напусне ЕС.

"Изобщо не се съмнявам, че ако излезем (от ЕС), ще ни е сигурна само несигурността. Много са рисковете, ако напуснем Европа", пише той.

Дискусиите "за" и "против" излизането от ЕС са в разгара си, откакто британският премиер получи миналата седмица отстъпки от европейските партньори на Лондон. Вчера Камерън беше подкрепен единодушно от финансовите шефове на Г-20.

На среща в Шанхай те изтъкнаха, че "шокът от евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС", е сред рисковите фактори за възстановяването на икономиката в световен мащаб.

Камерън обаче ще трябва да убеди и собствените си съратници - шестима министри от кабинета му и мнозина депутати от неговата Консервативна партия подкрепят "Брекзита".

Харизматичният кмет на Лондон - консерваторът Борис Джонсън, повел борба за излизане от ЕС, обвини вчера опонентите си, че "преувеличават рисковете". "Обединеното кралство може да има много голямо бъдеще - с по-динамична икономика и по-щастливо население", заяви той за в. "Таймс".

По материали от БТА