Опозицията в Камбоджа, която по-рано днес обяви победа в парламентарните избори, се отметна от думите си, без да се позове на каквито и да било резултати, съобщи Франс прес.

Партията за национално освобождение на Камбоджа преразгледа позицията си и изрази задоволство, че изборите са се състояли и благодари на камбоджанците, че са отишли да гласуват.

Лидерът на партията Сам Ренси оябви изборната победа днес без да изчака публикуването на резултатите от избирателната комисия. "Днес е исторически днес, в който Партията за национално освобождение на Камбоджа спечели петите парламентарни избори"., обяви той и призова сънародниците си да запазят спокойствие преди официалните резултати.

Осем партии се състезаваха за 123 места в Националното събрание (долната камара на парламента). Сериозните претенденти бяха само КНП и опозиционната Партия на Сам Ренси.

Това са петите парламентарни избори за камбоджанците след 1993 г., когато ООН помогна за организирането на първите в свободни избори, предшествани от кръвопролитното управление на Червените кхмери от 1975 до 1979 г. и последвалия период на гражданска война и еднопартийна власт.