Новоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин проведоха първия си телефонен разговор снощи.

Той беше по инициатива на Москва.

Според съобщение от пресслужбата на Кремъл Путин отново е поздравил Тръмп за избирането му за поста.

Двамата заявиха готовност за установяване на партньорски диалог и работа в посока нормализиране на руско-американските отношения, който определиха като „крайно незадоволителни” към настоящия момент. Те си обещаха да изградят нови, които да се основават на взаимното уважение между държавите.

Тръмп и Путин обсъдиха необходимостта от обединени усилия в борбата с международния тероризъм, както и кризата в Сирия.

В първото си интервю след изборите Тръмп заяви, че ще оттегли американската подкрепа за бунтовниците в Сирия и ще се фокусира върху унищожаването на „Ислямска държава“. Британските медии коментират, че това може да изостри отношенията между Вашингтон и Лондон.

Двамата си обещаха да поддържат контакт по телефона, а скоро да се срещнат и лично.

Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха в последните години, въпреки че при встъпването си в длъжност президентът Барак Обама заяви, че започва възобновяване на добрия тон с дългогодишните врагове. Вашингтон и Москва успяха да постигнат съгласие относно политиките си към държави като Северна Корея и Иран, но не за конфликта в Сирия.

Според американските издания сближаването на Тръмп с Русия и позицията му към Сирия може да предизвика и недоволството на Пентагона.

В същото време президентът Барак Обама се опитва да успокои съюзните в НАТО, че наследникът му ще продължи досегашната политика на САЩ.

„В моя разговор с новоизбрания президент той изрази огромен интерес да следва нашите стратегически отношения. Така че едно от посланията му, които ще предам, е неговият ангажимент към НАТО и към Трансатлантическия съюз“, каза Обама.

По време на предизборната кампания Тръмп зае друга позиция и остро критикува Алианса.

Обама не скри, че има и притеснения заради темперамента на Тръмп.

„Не мисля, че той е идеолог. Смятам, че в крайна сметка е прагматик и това може да му е от полза, ако има подходящи хора около себе си и ако ясно знае накъде отива. Дали се притеснявам? Абсолютно. Със сигурност имам тревоги. Аз и той имаме различия по много теми“, заяви Обама.

Все пак действащият американски президент е убеден, че ще има приемственост у наследника му по основните стратегически въпроси.