Над 1 милион бежанци само за 7 дни. Толкова са хората, избягали от войната в Украйна. Един от най-натоварените пунктове, през които преминават хиляди човешки съдби, е на границата между Украйна и Полша. От няколко дни между украинския Краковец и полския Коржова, е и екип на bTV.

Това най-голямо принудително преселване на хора в Европа след Втората световна война има най-различни аспекти. Полските власти в първите дни имаха правило, че в Полша не могат да влизат домашни любимци без паспорти. Но това ги постави пред перспектива хиляди домашни любимци да бъдат изоставени на границата и затова това беше променено.

След 3 дни път от родния си град, Настя от Запорожие е на гарата в Пшемшил, Полша със своето куче Чивас.

„Нямам документи за кучето, но на границата това не беше проблем“, каза Настя.


Българката Петя Петрова е на украинско-полската граница, за да помага на хората за техните домашни любимци. Тя е координатор за Източна Европа на германска организация за защита на животните.

„Ние организираме в момента хуманитарен конвой с 20 хиляди тона храна за животни. Важно е хората да имат предвид, че границите са отворени и могат да преминат в Полша и в Румъния, и Унгария дори животните да нямат издаден паспорт, документ за ваксина срещу бяс. Това беше регламентирано последните дни“, обясни Петя Петрова, координатор за Източна Европа към ПЕТА-Германия.


Украйна е деветата страна в света с най-голям брой котки.

Хиляди котки и други животни сега живеят със своите стопани в метрото на Киев, където се крият от руските бомби.

Тяхното пътуване дни наред е много по-стресиращо и трудно за разлика от кучетата. Затова някои от котките остават буквално на фронта.

Пред реалността хиляди котки и кучета да останат скитащи около границата, поляците, унгарците и румънците вече ги пускат свободно.

А приютите за домашни любимци в украинските градове вече са без персонал и хиляди животни остават на произвола на съдбата.