bTV разполага с черновата на френското предложение към Република Северна Македония. Темата със спорните въпроси по историята между София и Скопие не е спомената в пакета от предварителни документи с адрес Париж, с който bTV разполага.

За сметка на това Брюксел очаква от югозападната ни съседка осезаеми резултати в постигането на добросъседски отношения, както и спазване на Договора за приятелство с България.

"Съветът приветства намерението на Северна Македония да започне и постигне приоритетно съответните конституционни промени с оглед на включването в конституцията на граждани, които живеят в границите на държавата и които са част от други народи, като например българите".

Късно снощи външният ни министър в оставка Теодора Генчовска бе лаконична, че всъщност модифицирано френско предложение няма.

„Знаете много добре, говорих го и на изслушването - това е един пакет от три документа, преговорна рамка, заключение и протокол. Няма второ френско предложение“, категорична беше тя.

Според доц. Наум Кайчев, който е заместник-председател на смесената комисия между двете страни, не е изненадващо, че историческите въпроси не са включени във френското предложение, тъй като те фигурират в Договора между София и Скопие от 2017 година.

„Предложението включва някои модифицирани моменти, свързани с посрещане на очакванията на правителството на Република Северна Македония, но по същество то запазва основата на предложението и в този смисъл съм склонен да се доверя на нашето външно министерство, което уверява, че то е в съответствие с решението на Народното събрание“, заяви доц. Наум Кайчев.

Независимо от решенията на политиците обаче, съвместната историческа комисия се очаква да заседава през септември по дискусионни въпроси около Средновековието.