Две сериозни аварии оставиха последните две денонощия стотици милиона души в Индия на тъмно, включително в столицата Делхи. Влаковете и мотрисите на метрото бяха блокирани, а по улиците се извиха огромни задръствания.

Как бе допуснато 2/3 от територия на държава с население над 1 милиард души да остане без електричество?

Индийският вътрешен министър Сушилкумар Шинде твърди, че причината засега е неясна. Вероятно става въпрос за неизправност в мрежата на северния град Агра, пише електронното издание International Business Times.

Друга възможна причина е това, че северните щати използват повече електроенергия от националната мрежа, отколкото им е отредена.

Индия има прекъсвачи, които преустановяват захранването на щати, надвишили предвиденото потребление. Има вероятност обаче регионалните власти да са ходатайствали, за да не бъде преустановено захранването при преразход. Това твърди бившият председател на централния енергиен регулатор на Индия Сурендра Рао пред „Ню Йорк Таймс”.

Закъснелите мусонни дъждове тази година доведоха до увеличаване на нуждите на фермерите от енергия за напояване и допринесоха за намаляване на водата за хидроелектрическите централи, които генерират близо 20 % потреблението на ток в Индия, пише Ройтерс.

Банкрутирали държавни компании за електроенергия, недостиг на въглища и пренасочени субсидии, подпомагащи богатите фермери и водещи до кражби на електричество, са други евентуални причини за аварията, става ясно от анализ на кореспондент на Би Би Си в Делхи.