Въвеждането на новите ограничения обаче предизвика недоволство и мерките бяха атакувани от опозиционния кабинет на провинцията във върховния съд на Мадрид.

Този четвъртък  магистратите са се произнесли по жалбата и са отказали „ратифицирането (на мерките) на основание, че те влияят върху правата и основните свободи" на 4,5 милиона жители, засегнати от блокирането, което влезе в сила в събота. Какво ще се случи с карантинните мерки след решението на съда, предстои да разберем.

А какви са  новите правила срещу разпространението на коронавируса, които иска да въведе правителството в испанската столица, разказа специално за сайта на bTV Новините нашата сънародница Дездемона Милконова, която живее там.

„От няколко дни Мадрид отново е затворен, като има квартали, които са в по-неизгодна позиция от други. Трябва да имаме разрешително от предприятието, в което работим, за да можем да се придвижим. Това разрешително ни позволява да се движим от къщи до работа независимо в коя зона се намира нашата къщи и ли мястото, където работим“, разказва Дейзи.

„Имаме право да се движим в мястото, където живеем, но само с предварително взет онлайн час за фризьор или за магазин.  Капацитетът на заетост на всички заведения (позволен по правилата) е 50% на закрито и 60% на открито“.

„Децата не могат да играят на училищната площадка, не можем да се събираме в паркове. Не можем да се движим в зони, които са инфектирани, и които са извън нашето позволение за придвижване до работа“, споделя нашата сънародница.

Според Дейзи много хора се страхуват от икономическите последствия след подновяването на карантината.

Вижте повече във видеото!