От седмица стратегът на предизборната кампания на Доналд Тръмп Стив Банън не напуска Париж. Този път Банън е в нова роля - гради невъзможни до момента мостове между крайно десните лидери в Европа.

„Салвини, Орбан, Льо Пен... искали били да разрушат ЕС! Не, те искат да го реформират отвътре, като Съюз на независимите нации. И така той ще е по-силен”, заяви Стив Банън, бивш съсветник на Доналд Тръмп.

Снимка: bTV

Eвропейският политически елит вижда чрез Стив Банън откровен опит за външно влияние непосредствено преди изборите, защитникът на национал-популистката идеология обаче твърди, че доброволно помага на крайната десница:

„Когато нашите опоненти глобалисти не могат да оспорят фактите, те просто ни клеветят и ни наричат ксенофоби и расисти.”

Снимка: bTV

Едуар Перен е автор на журналистическо разследване, което разкрива и други възможни връзки между Банън и френската крайна десница, различни от доброволното сътрудничество. 

„В нашия репортаж двамата лидери на "Национален сбор" се срещат с Банън в Лондон и му носят цяла купчина с фактури. Той пък признава пред камерата ни: помагам им да си покрият заема към руснаците.”, коментира журналистът Едуар Перен.

Докато все още не знаем всичко около брекзит и се доуточнява каква е била ролята на Стив Банън в референдума за разделянето на Великобритания и Евросъюза, американският стратег продължава да предлага познанията си по политически маркетинг. Така, сред крайно десните в Европа вече не се говори за напускане на Съюза. Новата битка е да се вкарат максимален брой депутати, които като Троянски кон, да саботират работата му.

„Да се сложи спирачка в европарламента, прът в колелото на Европа - доста хитра стратегия. Атакува се конструкцията отвърне. Банън чудесно разбра, че това може да проработи”, каза още Перен.

Какво би било победа на евроизборите за Банън? Ако крайно десните в Европа съберат повече от 30 процента. И допълва, че в този вариант контекстът и в Съединените щати ще е подходящ за преизбиране на Доналд Тръмп.