В двучасов предизборен филм президентът Владимир Путин за първи път разкрива, че Москва е била готова да свали пътнически самолет. Това е станало по време на церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Сочи през 2014 г.

Именно Путин нарежда машината да бъде свалена – след получена информация, че пътник на борда е заплашил с бомба и е поискал самолетът да се насочи към Сочи.

„Казаха ми – самолет от Украйна за Истанбул е бил отвлечен. Похитителите искат кацане в Сочи. Наредих на служителите по сигурността: „Действайте според плана. Да се свали”, разказва Путин.  

За няколко минути бойната авиация е вдигната във въздуха. До момента, в който Путин обаче е информиран наново, че това е фалшива тревога и става въпрос за пиянско сбиване.

Във филма Путин засяга и друга гореща тема – евентуалното връщане на Крим на Украйна. По думите му това е невъзможно.

„Какво ви става, да не сте полудял? Няма такива обстоятелства и няма да има никога”, е отговорът му на журналистическия въпрос.

„С вас изобщо може ли да спори?”, пита още журналистът.

„Разбира се, правят го”, казва Путин.  

„Опасно ли е?” е следващият въпрос.

Отговорът: „Не, само малко.”

Това е вторият биографичен филм за руския президент, излъчен в рамките на една седмица. На президентските избори в неделя се очаква Путин да получи нов мандат и да управлява до 2024 г.