И в домашни условия можем да изпълним препоръките на Световната здравна организация за физическа активност.

В информация на УНИЦЕФ, публикувана във „Фейсбук“, се припомня, че СЗО препоръчва 150 минути средноинтензивна или 75 минути високоинтензивна физическа активност седмично.

Препоръките на СЗО за минимална физическа активност могат да се изпълнят дори у дома, без специално оборудване и в ограничено пространство, се посочва в съобщението.

Съветите на експертите са да се правят кратки активни прекъсвания през деня. Кратките периоди на физическа активност, събрани заедно, отговарят на седмичните препоръки. Танците, играта с децата и изпълнението на домакинските задължения като чистене и поддържане на градината са други начини човек да поддържа физическа активност у дома.

Специалистите препоръчват са се използват и упражненията в интернет. Те съветват хората да се възползват от изобилието от серии упражнения в интернет. Много от тях са безплатни и могат да се намерят в YouTube. "Ако нямате опит с такива упражнения, бъдете предпазливи и си давайте сметка за собствените си ограничения", предупреждават експертите.

Дори в малки пространства, обиколките и ходенето на място може да ви помогне да останете активни, посочват експертите. "Ако говорите по телефон, стойте прави или се разхождайте из дома си, вместо да говорите седнали. Ако решите да излезете да се разходите или да правите за упражнения навън, уверете се, че винаги сте на разстояние най-малко 1 метър от другите хора", съветват специалистите.

Те препоръчват на хората да стоят повече време прави.

"Намалете времето, през което сте неподвижни, като стоите прави винаги, когато е възможно. Най-добре е да се постараете на всеки 30 минути да прекъсвате периода, когато сте в седнало положение и сте се облегнали", препоръчват експертите.

Те съветват хората да помислят как да си направят бюро, на което да работят прави, като използват висока маса или натрупат книги или други материали, за да продължат да работят изправени. "Докато си почивате, давайте приоритет на стимулиращи мисленето дейности, като например четене, настолни игри и главоблъсканици", съветват още специалистите.

Препоръчват се и техники за релаксиране. Медитацията и дълбокото дишане могат да помогнат на хората да останат спокойни.

За оптимално здраве е много важно човек да не забравя да се храни здравословно и да поддържа организма си хидратиран.

"Оставането вкъщи за дълъг период от време може да сериозно да затрудни поддържането на физическа активност. Заседналият начин на живот и слабата физическа активност могат да се отразят негативно на здравето, благополучието и качеството на живот на хората.

Доброволната карантина може също така да причини допълнителен стрес и да подложи на изпитание психичното здраве на гражданите", посочват от организацията.Затова и съветват хората да повишат физическата активност и в домашни условия.