Какво се случи след напрежението на турско-гръцката граница в началото на годината, когато стотици мигранти опитаха да я преминат? 

Екип на bTV влезе в бежански лагери в Гърция, където в момента живеят част от тях. 

Лагерът се намира на около 3 часа път разстояние от гръцката столица. Той е разположен близо до град Лариса – предполага се, че в него живеят близо 5000 бежанци, в една от най-горещите части на страната. 

Снимка: btvnovinite.bg

Карим и Тамана рискуват не само своя живот, но и този на децата си, за да стигнат до Гърция.

„7 пъти опитахме да дойдем до тук от Турция през морето, но не успявахме. Полицията ни хващаше. Случи се така, че и лодката се счупи и всички паднахме. Имаше буря. Децата, когато се качваха на лодката, плачеха. Бяха изплашени от рибите във водата – казваха – татко, те ще ни изядат, тъмно е. Аз им казвах – отиваме на почивка, успокойте се“, разказва Карим.

„По това време бях в 8-ия месец. Рискувах да загубя бебето ни, за да ни спася от този ад. Много бях изплашена. Молех се на Бог, да ни запази живи. Няма никога да забравя тези моменти. Беше опасно. Вълните, които идваха към нас, бяха като планини“, спомня си и Тамана.

Снимка: btvnovinite.bg

Детето им се ражда в Гърция. Плащат 12 000 долара за незаконното преминаване на границите. 

Как се живее в бежански лагер по време на пандемия - гледайте целия разказ на Росен Цветков тази вечер в "bTV Репортерите". 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!