Колкото повече алкохол и тестостерон, толкова повече са и потенциалните "клиенти" на специална полицейска част в Кьолн, която се бори срещу нелегалните автогонки в милионния германски град.

В събота вечер в 20 ч. започва смяната на комисарите Райнер Фукс и Александър Шварцер. Тръгнали са да гонят бандити в разгара на нощния живот в Кьолн.

Снимка: btvnovinite.bg

"Бандитите" всъщност са млади мъже с много бързи автомобили, които си устройват гонки в центъра на града. Гонката обикновено започва така: „Два автомобила чакат един до друг на червения светофар. Шофьорите им по едно време се споглеждат и единият казва: „Виж я моята красавица, как е легнала, как е тунингована”. А другият веднага: „И моята така, ама има повече коне под капака”. И гонката започва”, обяснява Райнер Фукс. 

След 10 минути се появява и първият кандидат за проверка. Шофьорът отговаря на профила – млад мъж между 18 и 27 години. В тази възрастова група тунинговането на автомобили е особено популярно, за да станат по-бързи. В повечето случаи това не е разрешено и е дори незаконно.

Съществуват много възможности за незаконни подобрения по автомобила – двигателят, окачването, ауспухът. Още на място полицаите проверяват целия автомобил. Всички трикове са им известни.

Според талона измерената стойност на ауспуха не бива да превишава 73, а този издухва цели 80.

Снимка: btvnovinite.bg

„Факт е, че ауспухът му е манипулиран. Разрешението за експлоатация е изтекло. Факт е, че колата е с изкуствено повишена мощност. Да, пише го в талона, но експертът от техническите прегледи трябва още веднъж внимателно да огледа колата”, посочва Фукс. 

До края на уикенда автомобилът е конфискуван. В понеделник трябва да мине на технически преглед. Водачът вероятно ще се отърве с парична глоба и предупреждение. Това обаче не плаши повечето джигити по улиците. 
 
„Мислят си, че са велики шофьори. Уви, после обаче обикновено се оказва, че не е точно така. Затова постоянно стават много тежки катастрофи”, каза Александер Шварцер.

Една от най-тежките катастрофи стана на Ауенвег в Кьолн. Двама души си правят нелегална гонка. Единият губи контрол върху автомобила и помита велосипедистка. Тя умира от раните си, а е едва 19-годишна. Шофьорите бяха осъдени за убийство по непредпазливост.

„Постепенно стана ясно, че този феномен е широко разпространен из целия град. И поражда ужасни опасности”, коментира Райнер Фукс.

В Кьолн вече работи специална полицейска част срещу нелегалните гонки.

Станало е 23 ч. – звездният миг на полицейския патрул в разгара на нощния живот. Колкото повече алкохол и тестостерон, толкова повече са и потенциалните „клиенти”.

Снимка: btvnovinite.bg

Идва и следващият подозрителен водач. Първото подозрение пада върху окачването. Но шофьорът на манипулирания автомобил започва да се кара с полицаите.

„Ако не се подчините, ще приложим сила. Ако трябва, ще дойде още една патрулка, и още една, и още една, но Вашата кола ще бъде конфискувана. Вярвайте ми”, обръща се към водача Фукс. 

Всеки, който незаконно увеличава мощността на автомобила си,  представлява потенциална опасност за околните. Ето защо ние продължаваме проверките, нощ след нощ, казват комисарите.