Продължава подготовката на Израел за пълномащабна офанзива в ивицата Газа. Очаква се координирана атака по въздух, море и суша срещу анклава.

Според „Ню Йорк таймс“ настъплението е било отложено, заради неблагоприятни метеорологични условия.

В Газа днес беше отворен нов коридор за евакуация. Маршрутът през вътрешността на анклава беше безопасен от 10 ч. до 13 ч. днес. Призивът отново беше по време на този прозорец жителите на Северна Газа да се евакуират на юг.

Евакуират се най-гъсто населените части на анклава. В ивицата Газа живеят общо 2,3 млн. души. Най-гъсто населен е град Газа с приблизително 1,2 млн. души. Близо 800 000 живеят в южната част, която е до границата с Египет.
На граничния пункт Рафа се извиват дълги опашки от опитващи се да избягат хора.

„В момента „Хамас“ е в състояние на безпорядък, тъй като ударите ни се увеличават и правим всичко възможно, за да сме подготвени за потенциална сухопътна операция“, коментира Питър Лернер, говорител на израелските отбранителни сили.

„Видях нашите прекрасни бойци, които сега са на фронтовата линия, те знаят, че цялата нация е зад тях. „Хамас“ мислеше, че ще бъдем унищожени. Ние сме тези, които ще унищожим „Хамас“, заяви премиерът на Израел Бенамяни Нетаняху.

На осмият ден от конфликта жертвите от двете страни са над 3600 – 1300 в Израел и 2300 в ивицата Газа.