Сайт за обмен на информация, чието начало е поставено в една спалня в Полша, стана част от пропагандната машина на Ислямска държава. Движението, което действа на територията на Сирия и Иран, влезе в световния фокус не само заради бруталността си, но и заради уменията да се възползва от възможностите на социалните мрежи.

Снимки и видео клипове придружават операциите на екстремистите, за да показват на света зверствата им. Същевременно с това Ислямска държава се грижи да документира своите „благородни” дарителски акции в битката за сърцата и умовете на хората.

Съвсем скоро Twitter започна да заличава акаунтите, използвани от джихадистите, но техните интернет потребители се възползват от вратичките в мрежата за своите цели.

Така, несъзнателно, страницата, създадена от 26-годишен поляк, бе употребена за целите на Ислямска държава, пише „Гардиън”.

Сайтът JustPaste.it, чийто създател е Мариуш Журавек, стана удобна платформа за Ислямска държава за публикуване на голям брой кадри от екзекуции, обезглавявания и кланета. Страницата позволява на потребителите да качват текст, изображения и видео.

Безплатният сайт се управлява буквално от спалнята на Журавек. Доскоро той работел по него само в свободното си време и с помощта на брат си.

Можете да направите това, което искате, само с две кликвания", казва младежът. Сайтът не изисква регистрация, не се намира чрез интернет търсачките, достъпът до специфично съдържание става само чрез линк или ако е станал "най-популярна" страница.

Ролята на полския сайт в пропагандната машина на Ислямска държава до голяма степен остава незабелязана. Всички изображения, качени в сайта от членовете на движението, са свързани с техни Twitter акаунти.

Откакто Великобритания засили участието си в конфликта в Ирак, Отделът за борба с тероризма насочи погледа си към JustPaste.it и настоя Журавек да премахне пропагандни публикации. "Държа постоянна връзка с британската полиция и ако те открият незаконни материали, изпращат известие за премахване", казва той. Полицията наскоро поиска от сайта да бъде свалено съдържание под формата на "клипове, които се опитват да убедят западните мюсюлмани да се присъединят към Ислямска държава, екзекуции, извършени от нейните бойци и други материали, които подбужда към насилие и прославят действията на тази група", споделя полякът.

Голяма част от подобни материали обаче остават на сайта, включително кадри, които документират избиването на около 500 язиди в Ирак. Има и такива, които показват обезглавяването на мъж, чийто свидетел става дори дете.

Свързаните с Ислямска държава профили в Twitter бяха активни до вторник вечерта. Компанията не коментира изтриването им, но в политиката й влиза премахване на акаунти, които съдържат насилие и заплахи.

През последните два месеца JustPaste.it записва значително нарастване на броя на потребителите си. Голяма част от трафика е от Близкия изток. Според данни на Google Analytics платформата има около 2,5 милиона уникални потребители на месец. Популярността на сайта се дължи и на факта, че е изключително лесен за използване.

Сайтът работи бързо дори и при бавни интернет връзки. Няма допълнителни елементи на страниците, като реклами или изскачащи прозорци, което означава, че е изключително прост за използване от мобилни устройства. "Много трафик идва от Сирия, където интернет връзката е много лоша - хората използват JustPaste.it по тази причина", коментира Журавек.

Няма как JustPaste.it да бъде ограничен за екстремистите, освен генерално да бъде спрян. Няма как потребители да бъдат блокирани по начин, различен от откриване на IP адреса им или проследяване на бисквитките им. "Ако някой иска да остане анонимен, не можа да направите нищо по този въпрос. Няма никаква разлика дали е регистриран потребител или не", казва младежът.

Запитан дали смята Ислямска държава за престъпници, Журавек отговаря: "Попитайте вашето правителство. Аз не съм политик. Какво мисля аз не в важно в тази ситуация. Това, което се случва в Сирия, Ирак и Украйна, е трагедия”.

"Трябва да се борим за свободата в интернет, но също така да се борим и срещу неща като детската порнография. Свободата на словото е важна, но тя не може да бъде щит за престъпниците. Не искам да ставам част от който и да е конфликт, да заемам страна. JustPaste.it е просто платформа за споделяне на съобщения”.

"Не виждам никаква причина, която да налага спирането на сайта ми. Трябва ли да спрат Twitter, например? Това не е Турция", допълва младежът.

Със засилването на пропагандната война онлайн пропорционално на реалната, има вероятност да призивите за регулиране на услугите, които могат да помогнат за разпространяването на подобно съдържание, да зачестят. Малките сайтове, като този на Журавек, се изправят пред същата етична дилема на гигантите като Facebook и Google, представящи се за платформи, които не носят отговорност за съдържанието в тях.