Датата, на която в България ще имаме възможност да изберем следващия Европейски парламент, е 26 май, неделя. Преди нея обаче има множество важни събития.

Кампанията

У нас официално предизборната кампания се открива месец преди вота – на 26 април.

Въпреки че се избират по държави, членовете на Европейския парламент заседават в политически групи въз основа на обща платформа и сходни възгледи, което дава на отделните членове на ЕП по-голяма възможност да упражняват влияние.

В началото на кампанията политическите партии в държавите членки обявяват принадлежността си към определена съществуваща група, намерението си да образуват нова група или пък плановете си да се присъединят към нова група.

Снимка: EPA

Често те водят – поне до известна степен – съвместно предизборната си кампания.

От 2014 г. насам политическите партии се насърчават да излъчват свой водещ кандидат („Spitzenkandidat“), който води предизборната им кампания в целия ЕС и е официалният кандидат за председател на Европейската комисия.

Кой влиза?

В разпределението на 17-те евродепутатски мандата се включват партиите и коалициите, които са прескочили бариерата от 5,88%.

На предните евроизбори това успяха да направят ГЕРБ, „Коалиция за България“, ДПС, Реформаторския блок и коалицията на ВМРО, ББЦ, ЗНС и „Гергьовден“.

Резултатът

В дните непосредствено след обявяването на резултатите новите членове на Парламента ще създадат политическите групи. Политическият състав на новия Парламент може да налага прегрупиране и създаване на нови политически групи. На своето първо пленарно заседание новият Парламент ще избере председател на Европейския парламент.

След това парламентът ще избере нов председател на Европейската комисия, а на по-късен етап депутатите ще изслушат кандидатите за комисари и ще вземат решение дали одобряват състава на цялата комисия.

Допълнителна информация

„Промяната Европа“ e проект на bTV Новините, посветен на Евроизбори 2019 и предизвикателствата, пред които се изправят България и страните-членки на променящия се Европейски съюз. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: https://btvnovinite.bg/PromyanataEvropa.

Снимка: bTV