Германия гласува за нов парламент. Над 60 милиона германци избират между 47 партии. Рекорден брой с право на глас от тях - 40% вече са дали своя глас по пощата.

Много неизвестни и изненади се очакват в тези избори за Бундестаг.

Най-вероятно в парламента отново ще има седем партии - християндемократи, социалдемократи, либерали, зелени, леви и крайно десни, но е интересно разместването на техните места. Сигурно е, че следващото правителство ще е коалиция между три от тях.

Снимка: bTV

Интересно е как самите избиратели ще дадат своите два гласа - за директен кандидат за депутат от регионалните листи и за партия.

Темата за климата бе една от застъпените в предизборните кампании, но през последния месец внимание привлекоха и седем младежи, които поставиха ултиматум на кандидатите за канцлер с гладна стачка. Те обаче твърдят, че акцията им не е срещу вота.

Снимка: bTV

Късно снощи социалдемократът Олаф Шолц се съгласи на разговор след изборите и стачката им беше прекратена.

Избори има и в засегнатите от наводненията през лятото райони. Повечето хора там вече са дали своя вот, но не по пощата, защото домовете им са разрушени, а в мобилни бусове.

За тези, които не са го направили има още една възможност - в палатки, а в подобни близо до тях ги очаква и топла храна от доброволци, защото всички обекти за хранене в района са разрушени.

На тези нетрадиционни избори ще гласуват и много наши сънародници с двойно гражданство.

За Карстен Беркенбринг това ще са първите парламентарни избори от 4 години насам. Но не и за съпругата му Наталия. Тя е с българско и с германско гражданство и открива общи проблеми.

"Тук има много голям проблем с детските градини. Тук работят до 3-4 часа и затова много жени са принудени или да си останат вкъщи, или да работят на по-малко часове, за да могат да се грижат за децата. Има и голям проблем с намирането на място в детска градина, което в България също е така", казва тя.

Снимка: bTV

И двамата съпрузи смятат, че са наложителни вътрешни реформи, свързани с дигитализацията и пенсионната система, които спешно чакат новия лидер.

"Според мен Германия трябва да бъде управлявана като една модерна дигитална фирма. Разбира се, със социални идеи, свързани с намаляването на бедността сред деца и възрастни, или проблема с поскъпването на жилищата", допълва Наталия.

Наводненията доведоха до сериозен срив в рейтинга на християндемократа Армин Лашет, като днес ще стане ясно дали той ще успее да се върне на лидерска позиция.

Първите резултати от изборите в Германия и възможните варианти за коалиции ще станат ясни в 18 часа местно време.