Пчелният восък може да бъде от решаващо значение за запазване на храната във военни зони като Украйна. Учени от Обединеното кралство помагат на пчелари в обсадената страна да разработят восъчни обвивки за нетрайни храни, предаде Би Би Си.

През последните месеци Русия се насочи към енергийната инфраструктура на Украйна и на места прекъсна електрозахранването. Това означава, че в някои райони може да няма хладилници през лятото.

Украйна е най-големият производител на мед в Европа и изследователи от Кардиф анализират отделни пчелни кошери, за да решат кои от тях могат да осигурят най-добра защита за храната.

„В момента Украйна не е в никак добро положение. Както всеки знае, храната се разваля много бързо, ако няма къде и как да се съхранява. Използването на обвивка от пчелен восък, която може да убива буболечките, изглежда като естествен начин за решаване на този проблем“, казва професор Лес Бейл от университета в Кардиф.

Изследователският екип е създал различни „рецепти“, в които се смесват комбинации от обикновени предмети, които все още е вероятно да бъдат налични във военните зони, за да направят обвивките, които да могат да запазят храната, без тя да се разваля.

Те са успели да тестват различни комбинации, за да стигнат до някои от най-силните за запазване на храна.

„Магията е в сместа“, казва професор Бейл.

Той обяснява още, че парче плат или дори хартия може да се комбинира с пчелен восък и други естествени антимикробни растения като градински чай, за да се образуват обвивките.

„Обвивките от пчелен восък традиционно се използват за удължаване на живота на сандвичите, но могат да се използват и за други продукти“, добавя той.