Повече от година израелските войски издирваха водача на „Хамас“, който изчезна в Газа скоро след като ръководи атаките от 7 октомври, които положиха началото на конфликта миналата година. Вчера стана ясно, че лидерът на терористичната групировка - Яхия Синуар, е убит от израелски военни. Как са успели те да го открият и ликвидират след дългото криене?

Ето какво знаем досега за убийството на Синуар:

Смята се, че 61-годишният Яхия Синуар е прекарвал голяма част от времето си в тунели под Газа, заедно с група телохранители и „жив щит“ от заложници, заловени от Израел.

Той обаче намира смъртта си при случайна среща с израелски патрул в южната част на Газа. Не са намерени заложници.

Израелските сили за отбрана съобщават, че лидерът на „Хамас“ е елиминиран в сряда (16 октомври), в Тал ал-Султан, район на Рафах.

 

Докато патрулирали в района, трима бойци на „Хамас“ са били идентифицирани от израелските войски - и всички са били ликвидирани.

На този етап нищо не изглежда особено забележително в престрелката и войниците не се връщат на мястото до четвъртък сутринта (17 октомври).

Тогава, при огледа на телата, установяват, че едно от телата поразително прилича на лидера на „Хамас“.

Тялото обаче останало на мястото заради опасността от заложени мини и само един пръст е взет и изпратен в Израел за изследване. По-късно същия ден, след като районът е обезопасен, тялото също е пренесено в Израел.

Тестовете не отнемат много време. До четвъртък вечерта (17 октомври) Израел обяви, че те са приключили и потвърдиха, че Синувар е ликвидиран.

Бенямин Нетаняху, израелският министър-председател, определи това като началото на края на войната в Газа.

 „Яхия Синуар е мъртъв. Той беше убит в Рафах. Това не означава край на войната в Газа, а началото на нейния край“, заяви Нетаняху в четвъртък вечерта.

Той се обърна към семействата на израелските заложници, държани от „Хамас“.

„Ще продължим с пълна сила докато всички ваши близки, които са и наши близки, не се върнат вкъщи“, каза Нетаняху.

Той се обърна и към гражданите на Газа и подчерта, че Ивицата никога повече няма да бъде управлявана от „Хамас“ и че за тях най-сетне се появява шанс да живеят свободно.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK