Почти напълно унищожен град, минирани зони, разрушени домове и никакъв поминък – това заварват жителите на Ракка – столицата на „Ислямска държава“ (ИДИЛ) в Сирия, след изгонването на групировката от града.

Специалните пратеници на bTV Георги Тотев и Георги Кожухаров успяха да проникнат в него месец след разгрома на терористите.

Снимка: bTV

Ракка има хилядолетна история и до началото на войната е дом на над 300 хил. души – араби, кюрди и християни. През 2013 г. е превзет от терористите. Те изпълняват публични екзекуции на площадите и налагат строги наказания за употреба на алкохол, цигари и дори за слушане на музика. 

Снимка: bTV

„Преди войната имахме работа, имахме поминък. „Ислямска държава“ ни изгони от тук. Сега се връщаме и започваме отначало. Вижте къщата ни. Разрушена е. Живеем на хляб и чай“, казва пред камерата ни местен жител.

„Вижте къщата ни. Разрушена е“, казва пред камерата ни местен жител
Снимка: bTV

„Гневът на Ефрат“ – това е името на операцията на Сирийските демократични сили за освобождаването на Ракка. След края на офанзивата градът остава миниран. 

След четири години джихадистка окупация, из Ракка с хиксове отбелязват неразминираните места
Снимка: bTV

„Битката продължи повече от четири месеца. Над 90% от града е напълно разрушен“, казва ни войник.

„Загинаха над 1000 наши бойци по време на офанзивата. Но Европа трябва да знае, че войната не е завършила и заплахата от „Ислямска държава“ не е изчезнала“, предупреждава Нури Махмуд, говорител на кюрдските сили YPG.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

За bTV Новините от Ракка, Сирия – Георги Тотев и Георги Кожухаров