Папа Франциск отслужи тази вечер тържествена бдителна меса в базиликата "Свети Петър" за около 2000 души, като участието беше ограничено от COVID-19 до около една пета от размера в годините преди пандемията, предаде Ройтерс.

Снимка: EPA

Той заяви, че хората, които са безразлични към бедните, обиждат Бога, като призова всички да "погледнат отвъд всички светлини и украси" и да си спомнят за най-нуждаещите се.

Снимка: EPA

От работилницата на Дядо Коледа до коледните базари, тематични концерти, театри и впечатляващи светлинни инсталации - високото ниво на ваксинация върна магията на Коледа в Италия.
 
Традицията на Бъдни вечер повелява празника да бъде посрещнат със семейството у дома. Тази година италианците ще имат избор, тъй като за първи път от пандемията насам ресторантите ще бъдат отворени за празниците. В заведението на Мариялаура Салез празничното меню е готово.

"Благодарим на Бога, че не сме затворени, както миналата година и за щастие хората могат да дойдат и да бъдем заедно, спазвайки всички мерки антиковид“, каза Мелио Фреско.

Разпространението на COVID-19 в Италия удължи извънредното положение и правителството въведе нови мерки за пътуващите. Въпреки това в един от хотелите отменени резервации няма.

Въведените преди ден мерки намаляват валидността на имунизационния сертификат на 6 месеца, носенето на маски на открито става задължително, а дискотеките остават затворени до 31 януари.

"Нека не живеем фалшиво, комерсиално Рождество". Така папа Франциск се обърна към вярващите в началото на коледните празници.

Утре, точно в 12 ч., Светият отец ще отправи и своето коледно послание към света и благословията "Urbi et Orbi". За първи път от две години насам вярващите ще бъдат заедно на площад "Свети Петър".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!