Над 20 млрд. превозени пасажери по целия свят, хиляди машини във флотилиите на всички сериозни авиокомпании, над половин век вярна служба – „Боинг 737” е вероятно най-успешният реактивен пътнически самолет в историята. Освен това, от няколко дни е и машината, с която никой не иска повече да лети.

Все още има много неясноти около катастрофата с машина на Етиопските авиолинии от неделя, в която загинаха всички 157 души на борда само няколко минути след излитането. Знаем обаче едно – това е втори фатален инцидент с най-новата модификация на машината – „737 Макс”, за само няколко месеца.

Предлаган от 2017 г., моделът е изключително популярен – с над 4000 поръчани бройки само половин година след пускането му на пазара. Той е еквивалент на работен кон за авиокомпаниите – превозва между 100 и 200 пътници на къси и средни разстояния, а такива са по-голямата част от полетите.

Виждан от „Боинг” като глътка нов живот за класическия 737, сега той се превръща в тежест, която влачи цялата компания към дъното – ЕС и огромно количество други държави от Европа, Азия и Африка разпоредиха забрана на полетите с „Макс” модела и в резултат акциите на авиопроизводителя се сринаха.

Според много експерти проблемът с авиолайнера е заложен не просто при проектирането, а още при концепцията за новата модификация.

Първата модификация на „Боинг 737” е в експлоатация от 1967 г. През годините той е обновяван непрекъснато, но през последните десетилетия той е и основно оръжие в битката за надмощие между „Боинг” и „Еърбъс”.

В конкуренция за оценявания на $200 млрд. пазар европейският гигант предлага модела А320. Той дебютира през 1987 г. и още от премиерата си е значително по-модерен от 737. Еърбъсът е с конструкция от композитни материали и електронно управление, докато дуралуминиевият „Боинг” се контролира механично и до днес.

Най-новата модификация на А320 – „Нео” от 2014 г., е с 15% по-икономична от предходната, което означава икономия за милиони за всеки, решил да я закупи.

Пред американската компания имало две алтернативи – да разработи нов модерен самолет или да се опита да вкара стария в XXI век. Първият вариант отпаднал заради цената си – над 30 млрд. долара плюс загуба на конкурентно предимство заради нуждата пилоти и наземен персонал да минат ново обучение.

В крайна сметка бил избран по-евтиният вариант, „рожба” на който е „737 Макс”. Авторитетното издание „Ем Ай Ти Текнолъджи Ревю” посочва в свой материал, че новата генерация е с по-големи двигатели с цел намаляване на разхода на гориво, като това е наложило корекции и в крилата и всичко това е довело до сериозна промяна в начина, по който машината реагира на подадените команди.

Най-важното обаче е друго – новата модификация развила тенденция да „вирва нос”, което води до риск от пропадане и влизане в смъртоносен свредел. „Боинг” предложили софтуерно решение на проблема – подобрен автопилот, който сам да коригира курса при риск.

Според източник на „Уолстрийт Джърнъл” в компанията, производителят решил да не дава повече информация на пилотите „от опасения да не претоварват редовите пилоти с твърде много информация”.

По първоначални данни, обаче, именно грешка на автопилота и невъзможност на екипажа да овладее самолета са довели до трагедията със „737 Макс” на „Лайънеър” от октомври, когато 189 души загинаха. Според разследващите дефектен сензор е подвел компютъра и той насочил машината към земята, като не позволил на пилотите да променят курса.

В понеделник „Боинг” обяви, че работи по нова версия на софтуера за автопилота, която трябва да бъде внедрена през април. Появиха се обаче информации, че заради скандалите между управляващи и опозиция, блокирали държавната администрация в САЩ, обновлението се е забавило и всъщност е трябвало да бъде внедрено още в началото на годината.

Случаят придоби и политически измерения, след като конгресмени и от Демократическата, и от Републиканската партии поискаха самолетите от този тип да не летят и над територията на САЩ. Американският президент Доналд Тръмп обаче постави акцент по-скоро върху подготовката на екипажите и беше решено самолетите да продължат да летят. Това, отбелязват експерти, е в голяма степен правителствено решение с цел да бъде подпомогнат в тежък момент най-големият експортен производител в САЩ.

„Боинг” е твърде голяма и твърде важна компания за Америка и ще оцелее и след фиаското със „737 Макс”, но вероятно случилото се ще ускори „пенсионирането” на най-успешния ѝ продукт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

По материали от чуждестранния печат