В продължение на осем години американският фотограф Пийт Суза е сянка на президента Барак Обама. По време на двата му мандата Суза е неотлъчно до него като главен фотограф на Белия дом.

За този период фотографът е заснел повече от 2 млн. снимки, за които казва, че представят историческото президентство на Обама.

„Искам хората да видят не само неговото управление, но да разберат какъв човек е той”, казва Суза пред „Тайм”.

Това не е първият президент, който фотографът снима. От 1983 до 1989 г. Суза работи в Белия дом с президент Роналд Рейгън.

Снимките му показват както важни политически моменти в кариерата на Барак Обама, така и интимни семейни моменти.

Една от най-сериозните снимки, заснемани от Пийт Суза е по време на операцията за ликвидирането на Осама бен Ладен. На нея Обама и неговата администрация се намират в ситуационната зала в Белия дом и чакат новини дали операцията е успешна.

Операцията по ликвидирането на Осама бен Ладен
Снимка: Facebook/The White House

Суза е запечатал и момент по време на срещата на Г7, в който германският канцлер Ангела Меркел говори с Обама на четири очи.

Ангела Меркел и Барак Обама разговарят
Снимка: Facebook/The White House

На срещата на Г8, Пийт Суза заснема един от малкото моменти, в които Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и Обама се наслаждават на почивка, гледайки мач на Челси срещу Байерн Мюнхен.

Среща на г8, Дейвид Камерън (ляво), Барак Обама и Ангела Меркел (дясно) гледа мача Челси-Байерн Мюнхен
Снимка: Facebook/The White House

Множество пъти Барак Обама е държал речи в Националния ден на Нелсън Мандела. Една от снимките на Суза показва президентът, който чака да произнесе своята реч.

Барак Обама се готви да произнесе реч за Нелсън Мандела
Снимка: Facebook/The White House

Фотографиите на Суза, с които обществото ще запомни Барак Обама са личните и смешни моменти, на които той е ставал свидетел.

На една от фотографиите Барак и Мишел Обама се качват с асансьор към официалния бал за встъпването му в длъжност през 2009 г. Президентът е свалил сакото си и е покрил раменете на съпругата си.

Барак и Мишел Обама преди официалният бал за встъпване в длъжност, 2009 г.
Снимка: Facebook/The White House

Друга емблематична фотография е тази, на която се вижда Барак Обама, който си играе с детето на свой служител в Овалния кабинет в Белия дом. Президентът е легнал на пода и държи бебето във въздуха.

Барак Обама си играе с бебе на свой служител в Овалния кабинет
Снимка: Facebook/The White House

На друга малко момченце пипа косата на президента, тъй като същия ден и то се е подстригало по същия начин.

Малко момче пипа косата на президента
Снимка: Facebook/The White House

Архивът на Пийт Суза по всяка вероятност ще остане ненадминат при следващия американски президент Доналд Тръмп, тъй като милиардерът все още не е избрал свой официален фотограф.