Преди два дни Луната напълно закри слънчевия диск над тихоокеанското крайбрежие на Съединените щати. Невероятното явление беше наблюдавано от милиони хора в 13 щата чак до източното крайбрежие на континента.

Има едни щастливци, обаче, които успяха да видях рядкото явление по съвсем различен начин – астронавтите на Международната космическа станция.

Затъмнението над Щатите, което е първото от почти 100 години насам, беше заснето както от астронавтите, така и от сателити и измервателни уреди на НАСА.

Благодарение на съвременните технологии и ние на Земята можем да видим странната гледка.

Ако слънчево затъмнение бъде наблюдавано от Космоса, тогава ясно ще видим черната сянка на Луната, която преминава по повърхността на Земята.

Сателитът на НАСА „ГОЕС – 16” изпрати видео кадри от небесното събитие, на които се вижда на забързан каданс как лунната сянка минава по повърхността на планетата ни.

Астронавтът Джак Фишър публикува в „Туитър” снимка от борда на МКС, на която се виждат дузина камери, подготвени да уловят странното явление от тази необичайна гледна точка.

По-късно той сподели снимка на земната повърхност, на която ясно личи лунната сянка, придружена с текст: Надявам се, че всички успяхте да видите слънчевото затъмнение. Беше невероятно да видя тази огромна сянка да преминава през САЩ.

Подобни кадри бяха заснети и от френският астронавт Паоло Несполи.

Снимка: Reuters

А докато астронавтите на борда на Международната космическа станция заснемаха събитието от тази уникална гледна точка, на Земята фотограф на НАСА успя да направи „портрет” на МКС.

На видеото и снимките се вижда как МКС преминава пред слънчевия диск.