Йеменските хути разпространиха видео, на което се вижда как техни бунтовници превземат кораба Galaxy Leader в Червено море.

На кадрите се вижда как маскирани мъже се спускат на товарния плавателен съд от военен хеликоптер, който каца на горната палуба. Бунтовниците взимат контрола над кораба.

Снимка: Reuters

Сред пленения екипаж има двама българи – капитанът и помощник-капитанът – 38-годишният Любомир Чанев и 39-годишният Данаил Веселинов.

Корабът беше отвлечен в неделя от подкрепяната от Иран група на хутите с обяснението, че корабът е свързан с Израел. Те заплашиха, че всеки плавателен съд, свързан с Израел, ще бъде тяхна цел, докато военната операция в Ивицата Газа не спре.

Корабът е регистриран на името на британска компания, която според израелски медии е частично собственост на израелския магнат Ейбрахам Унгар. Плавателният съд е натоварен с автомобили е и е плавал от Турция към Индия.

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на Израел на борда има между 22 и 25 души – моряци от Украйна, България, Филипините и Мексико. Екипажът е на плаване от около месец и половина. 

Тази вечер компанията собственик на Galaxy Leader заяви, че корабът е в пристанищната зона на Ходейда в Йемен и комуникациите с него са изгубени.