Българските моряци от кораба „Царевна“ са на сигурно място, вече на територията на Руската федерация, съобщиха за bTV от Ситуационния център, който координира евакуацията им.

С капитана на плавателния съд Павел Павлов ексклузивно разговаря Мария Цънцарова.

Той разказа, че освен за физическото оцеляване на екипажа е трябвало да се погрижи и за психиката на моряците.

– Кои бяха най-трудните моменти, в които се налагаше да подкрепяте своя екипаж?

– Много ги затрудняваше това, че фактически нямат интернет, няма и телевизия, няма достъп до такава ежедневна комуникация, с която сме свикнали. И това много ги потискаше. Искат може би да си чуват близките по няколко пъти на ден, но което е много опасно при нашите условия, предвид военните действия и стоенето на мостика. От компанията организираха срещи с близките ни. С цел да може да се опази комуникацията, за да може да имаме по-дълго време телефон.   

– През какви емоции минавахте и Вие, и вашият екипаж през тези дни?

– Потиснатост, тревожност. Във всички ги има в различна степен. И аз като капитан се мъча да успокоявам хората, да ги заземя малко към нещата, за които сме на кораба. Основното място на екипажа беше ниско долу в машината, където е под нивото на кея, където е по-спокойно.

– Това е било Вашето убежище, Вашето скривалище?

– Да, един вид. По-надолу в кораба да не сме на високо, под нивото на водата да сме, за да се избегнат някакви попадения, които могат да доведат до нещастни случаи, за щастие няма нито един.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!