Българските моряци от кораба „Царевна“ са на сигурно място, вече на територията на Руската федерация, съобщиха за bTV от Ситуационния център, който координира евакуацията им.

С капитана на плавателния съд Павел Павлов ексклузивно разговаря Мария Цънцарова.

Той разказа, че освен за физическото оцеляване на екипажа е трябвало да се погрижи и за психиката на моряците.

– Кои бяха най-трудните моменти, в които се налагаше да подкрепяте своя екипаж?

– Много ги затрудняваше това, че фактически нямат интернет, няма и телевизия, няма достъп до такава ежедневна комуникация, с която сме свикнали. И това много ги потискаше. Искат може би да си чуват близките по няколко пъти на ден, но което е много опасно при нашите условия, предвид военните действия и стоенето на мостика. От компанията организираха срещи с близките ни. С цел да може да се опази комуникацията, за да може да имаме по-дълго време телефон.   

– През какви емоции минавахте и Вие, и вашият екипаж през тези дни?

– Потиснатост, тревожност. Във всички ги има в различна степен. И аз като капитан се мъча да успокоявам хората, да ги заземя малко към нещата, за които сме на кораба. Основното място на екипажа беше ниско долу в машината, където е под нивото на кея, където е по-спокойно.

– Това е било Вашето убежище, Вашето скривалище?

– Да, един вид. По-надолу в кораба да не сме на високо, под нивото на водата да сме, за да се избегнат някакви попадения, които могат да доведат до нещастни случаи, за щастие няма нито един.