Местонахождението и здравословното състояние на президента на Танзания Джон Магуфули поражда все повече въпроси.

Днес стават 17 дни, откакто 61-годишният държавен глава на популярната сред туристите страна не е виждан на обществено място. А слуховете за здравословното му състояние се множат.

Правителството на Танзания не дава точен отговор на въпросите къде се намира Магуфули.

Преди седмица опозиционният лидер Тунду Лису, който живее в изгнание в Белгия, открито зададе въпроса къде е президентът. А после, позовавайки се на източници от средите на танзанийското разузнаване, каза, че Магуфули е болен от COVID-19 и е в тежко състояние в болница в Кения или в Индия.

Няколко индийски болници отрекоха Магуфули да се лекува там, а индийското министерство на външните работи не е коментирало въпроса. Кенийски вестници пък написаха, че африкански лидер се лекува в Найроби, но не споменаха име.

През февруари Танзания, която твърдеше, че е освободена от коронавирус благодарение на молитвите, отчете вълна от смъртни случаи, които според официалните информации са се дължали на пневмонии. Сред починалите бяха и видни личности, в това число и вицепрезидентът на Занзибар Сейф Шариф Хамад.

От Световната здравна организация (СЗО) продължават да настояват Танзания да предостави реални данни за заразата с коронавирус на населението в страната.