Зелена светлина за санкции срещу Унгария дадоха евродепутатите. За първи път парламентът предприема подобна процедура срещу страна-членка.

Необходими бяха 2/3 от гласовете, за да се задейства процедурата. С 448 гласа „За”, това стана факт и така парламентът предлага да се задейства член 7, възможно най-строгата мярка срещу страна, която не спазва европейските принципи. Следващата стъпка е да се произнесе Съветът на ЕС.

Какво е посланието от днешния вот и кой трябва да го чуе? „В никакъв случай не трябва да се слагат в една кошница страните от Централна и Източна Европа. Има разлики между тях, понякога доста съществени. Не ми харесва да се разделя Европа на страните от Изтока и тези от Запада. Трябва да се сложи край на това разделение, то е безсмислено”, каза пред bTV председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Защо антиевропейските сили са във възход? „Залогът за европейските избори през май 2019 г. е да се пресече пътя на екстремистките течения, които напредват. Крайната десница е отровата за Европа”.