Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа трябва да се въздържа да поучава Турция по въпроса за мигрантите, съобщава "Хюриет дейли нюз".

В предаване на Евронюз Юнкер напомни, че Турция е отворила вратите си за над три милиона бежанци и заедно с Йордания и Ливан е направила повече от това, което е сторил Европейският съюз.

"Турция е много важен съюзник и това не е само заради кризата с бежанците. Разбира се, налице е очевидният факт, че Турция е приютила над три милиона бежанци, което Европа не можа да направи. Ето защо искам Европа да се въздържа да поучава Турция в това отношение. Турция, заедно с другите съседни страни Йордания и Ливан, е направила повече от Европа. Така че когато говори по въпроса, човек трябва да бъде сдържан", заяви Юнкер.

Запитан за преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС , Юнкер каза, че "истинският въпрос, който трябва да бъде зададен, е: Иска ли Турция да се съобрази с всички критерии, необходими, за да стане членка на ЕС?".
Не мисля, че Турция си задава този въпрос. И понеже този въпрос не се задава, няма и отговор на него, каза още председателят на ЕК.

Ердоган остро критикува вчера гласуването в Европейския парламент в четвъртък на резолюция, препоръчваща временно замразяване на преговорите за присъединяване с Анкара.