Американската авиокомпания „Юнайтед еърлайнс” (United Airlines) промени правилата за пътуване на служители с нейните самолети в извънработно за тях време. Измененията идват след случая, при който пътник беше извлечен от препълнен самолет в Чикаго, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен.

Членове на екипажи и служители, които се качват на даден полет на „Юнайтед еърлайнс” за друг град, за да отидат на работа, ще трябва занапред да се регистрират за него час преди заминаване.

Мярката цели да се избягват случаи, при които пътници с редовно закупени билети биват молени да слизат от самолета, след като са заели местата си, заяви пред Си Ен Ен говорителка на авиокомпанията.

Случаят отпреди седмица на борда на самолет, готвещ се да излети от международното летище на Чикаго "О'Хеър", предизвика възмущение, призиви за изслушвания в Конгреса и събиране на подписка с искане изпълнителният директор на авиокомпанията да подаде оставка, въпреки че той се извини на пътника, семейството му и пътниците на полета.

Принудително сваленият пътник, Дейвид Дао, беше един от няколкото избрани на случаен принцип да напуснат самолета. Адвокатът му заяви, че той е получил мозъчно сътресение, бил му е счупен носът и е загубил два зъба.