Юлия Навалная възнамерява да е следващият президент на Русия

„Ще направя всичко възможно, за да падне неговият режим възможно най-скоро“, казва още тя

Снимка: Ройтерс

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  11:04 ч. 21.10.2024 г.
 

Юлия Навалная възнамерява да е следващият президент на Русия. Това заявява самата тя пред Би Би Си по време на представянето на мемоарите на съпруга си в лондонска библиотека.

Това, както много от решенията, взети със съпруга ѝ – опозиционера Алексей Навални, е недвусмислено. Навалная знае, че е изправена пред арест, ако се върне у дома, докато президентът Владимир Путин все още е на власт. Администрацията му я обвини в участие в екстремизъм.

Това не е празна заплаха – в Русия това може да доведе до смърт, припомня Би Би Си и припомня, че нейният съпруг, най-отявленият критик на руския президент, беше осъден на 19 години затвор за екстремизъм.

Алексей Навални почина през февруари тази година в наказателната колония в Северния полярен кръг. Президентът на САЩ Джо Байдън каза тогава, че „няма съмнение“, че Путин е виновен. Русия обаче отрече да е убивала Навални.

„Когато настъпи подходящият момент, ще участвам в изборите... като кандидат за президент. Моят политически опонент е Владимир Путин. Ще направя всичко възможно, за да падне неговият режим възможно най-скоро“, казва тя пред Би Би Си и пояснява, че засега трябва да е извън Русия.

 

Докато Владимир Путин е начело на Русия, тя не може да се върне в родината си, но очаква с нетърпение деня, в който „ерата Путин ще свърши и Русия отново се отвори за света“.

Също като съпруга си, тя вярва, че ще има шанс за провеждане на свободни и честни избори. „Когато това се случи, аз ще бъде там“, категорична е Юлия Навалная.

Семейството ѝ вече е пострадало ужасно в борбата срещу руския режим, но тя остава хладнокръвна при споменаването на името на Владимир Путин. Нейната лична скръб успява да канализира в политически послания, пише още Би Би Си.

Междувременно в обширно интервю за The Sunday Times 48-годишната жена разкрива, че никога не е обсъждала с Алексей Навални да оглави руското опозиционно движение в случай на неговата смърт.

„Мисля, че той би искал да ме държи далеч от тези политически, опасни игри. Но просто осъзнаваш, че нямаш избор. Разбира се, че можеш просто да си мълчиш. Но това не съм аз. Никога не бих се отказала от Русия“, казва тя пред вестника, дни преди мемоарите на покойния ѝ съпруг да бъдат публикувани.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK