Певецът и настоящ депутат в Държавната Дума на Русия Йосиф Кобзон влезе в новия списък със санкции на Европейския съюз заради Украйна. Наложена му е забрана за пътуване в рамките на ЕС и авоарите му ще бъдат замразени.

Изпълнителят, известен в миналото като „гласът на СССР”, а в настоящето – като участник в предизборните прояви на българските партии БСП и „Атака”, е станал обект на санкции заради свое посещение в самопровъзгласилата се Донецка народна република (на която е почетен консул) и подкрепата на законопроект, с който Крим става част от Русия.

"Това, разбира се, ме ядоса. Подготвях се за лечение в чужбина, но явно ще го проведа тук. Гордея се, че се оказах в компанията на хора, на които не им е безразлично за съдбата на Русия", коментира пред ТАСС народният артист.

Освен Кобзон, в Официалния вестник на ЕС бяха поместени имената на двама руски зам.-министри на отбраната (Анатолий Антонов и Аркадий Бахин) – заради ролята им при „разполагането на руски войници в Украйна”. Санкции са наложени и на зам.-началника на руския генщаб Андрей Картaполов, както и на депутата Валерий Рашкин.

Последният заяви, че списъкът на ЕС е "списък на борците срещу фашизма" и "историята ще постави всички на мястото им - както го направи през 1945 г.".

Забрана за влизане в ЕС и замразяване на авоарите очакват ред министри, прокурори и военни командири от сепаратистките територии. Сред тях е и лидерът на батальон „Русич” Алексей Мильчаков, роден през 1991 г. в Санкт Петербург.

Сред новите организации със санкции са Движение „Новороссия” и Казашката национална гвардия.

С най-новите попълнения общият брой на санкционираните лица нарасна до 151 души и 37 фирми и организации.

Официална Москва реагира остро на списъка, като посочи, че той изглежда нелепо на фона на договореностите от Минск.

"ЕС за пореден път не си направи труда критично и без предварителни нагласи да анализира реалните причини за ескалацията на ситуацията в Югоизточна Укрйна, като вместо това предпочете "партията на войната в Киев" (...) всеки път, когато се появи надежда за разрешаване на конфликта, Брюксел решава да въведе нови антируски санкции", се посочва в официално съобщение на външното министерство в Москва.