Японските власти не позволиха на фотограф да замине за Сирия, като му конфискуваха паспорта, седмица след като „Ислямска държава” екзекутира втори японски заложник. Това съобщиха световни агенции, като се позоваваха на местни медии и министерството на външните работи.

Външното министерство заяви, че предприетите действия срещу 50-годишния японски гражданин Юичи Сугимото, фотограф на свободна практика, били взети съобразно закон, позволяващ конфискуването на паспорти на граждани с цел опазване на живота им.

Фотографът заяви, че смятал да пътува за Турция на 27 февруари. Там той трябвало да се срещне с бившия гид на убития японски журналист Кенджи Гото, с когото заедно да влязат в Сирия.

Целта му била да снима бежански лагери в страната и нямал намерение да посещава райони, контролирани от "Ислямска държава".

Фотографът подчерта, че вече няколко пъти е посещавал зони на въоръжени конфликти. През 2003 г. е бил в Ирак, а в Сирия е пребивавал два пъти - през 2012 и 2013 година.

За своите намерения фотографът нееднократно съобщавал в интервюта за местни медии. Полицията и служители на външно министерство много пъти разговаряли с него, предупреждавайки го за опасностите, но той не променил намерението си.

Министерството сметнало, че пътуването представлява заплаха за живота му и на основание закона за задграничните паспорти му конфискували документа.