Вярвам напълно на Доналд Тръмп и смятам, че можем да изградим отношения, основани на взаимно доверие, заяви японският министър-председател Шинзо Абе след 90-минутния си разговор с новоизбрания американски президент.

Абе описа срещата, която се проведе в „Кулата Тръмп” в Ню Йорк като „открита” и изпълнена с „топла атмосфера”.

„Вярвам, че без доверие между двете нации, съюзът не би могъл да продължи да работи в бъдеще, а след днешния разговор съм убеден, че г-н Тръмп е лидер, на когото мога да имам пълна вяра”, коментира още Абе и добави, че двамата са се разбрали да се срещнат отново, за да разговарят по повече въпроси.

След победата на президентските избори в САЩ на 8 ноември републиканецът вече разговаря с десетки световни лидери. Това обаче беше първата лична среща на Доналд Тръмп, инициативата за която нея поел Абе Шиндзо. Той се обадил на Тръмп по телефона да го поздрави за успеха на изборите и го уведомил, че ще минава през Ню Йорк на път за срещата на върха на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Перу, на която ще присъства.

По време на срещата присъстваха и дъщерята на Тръмп – Иванка, и нейният съпруг Джаред Кушнър, които бяха важни съветници по време на предизборната му кампания. Някои медии спекулират, че е възможно Иванка да стане посланик на САЩ в Япония.