Японският метеорологичен спътник "Ибуки" е открил относително висока концентрация на един от парниковите газове – метан, около големи градове и промишлени центрове в Китай, Индия и САЩ, съобщи ТАСС, която се позова на вестник "Токио шимбун".

Резултатите от изследванията са публикувани няколко дни преди началото на конференцията в Париж на ООН за климата, където главната тема ще е борбата с глобалното затопляне.

Специалисти на Министерството на околната среда и на Националния институт за изследване на околната среда на Япония са анализирали данните, събрани от спътника в периода август 2009 година - декември 2012 година. Не са били отчитани метановите емисии в районите на големи блата или огнища на горски пожари.

Експертите са изчислили, че най-голяма концентрация на метан - 81 ppb (ppb е единица за измерване на концентрация, равна на 1 част замърсител на 1 млрд. части въздух - бел. ТАСС) - се запазва в района на китайските градове Чънду и Чунцин с общо брой на населението 22 млн. души. На второ място с показател 58,1 ppb е Лахор в Пакистан. С 54 ppb следват индийският град Колката и столицата на Бангладеш - Дака. Във въздуха на американските градове Лос Анджелис и Сан Франциско експертите са изчислили 33,7 ppb метан, а в Ню Йорк и Питсбърг - по 22 ppb. Единственият руски град, попаднал в отчета, е Сургут с 35 ppb.

Метанът е един от най-силните парникови газове. Той въздейства 25 пъти по-силно на климат от въглеродния диоксид.
Японският спътник "Ибуки", разработен от Японската агенция за аерокосмически изследвания, е първият по рода си метеорологичен апарат, който събира данни за парниковите газове в атмосферата на Земята. Той е изстрелян на 23 януари 2009 година.