Японският премиер Шиндзо Абе разпореди да бъдат взети всички необходими мерки за сигурност във връзка с наближаващия страната най-силен тайфун от 1958 г., предаде БТА.

Прогнозите са, че тайфунът „Хагибис” ще достигне в събота вечерта централната част на тихоокеанското крайбрежие на главния японски остров Хоншу и ще мине през зоната на т.нар. Голямо Токио, където живеят 35 млн. души. В някои райони се очакват рекордно интензивни валежи и много силен вятър.

В 9 сутринта местно време "Хагибис" се намираше на 410 км от остров Чичиджима и се движеше в посока север-северозапад със скорост от 25 км/ч и ветрове от 180 км/ч, а на моменти и с пориви от 250 км/ч.

Има опасност за повреждане на инфраструктура, наводнения, разрушаване на къщи, съобщават осведомителните агенции. В най-застрашените райони вече е съсредоточена техника за изпомпване на вода, за осигуряване на резервно осветление, булдозери, автономни генератори.

Армията на страната е в готовност да бъде изпратена при нужда в най-тежко пострадалите райони.

Населението е призовано да се запаси с бутилирана вода и с някои хранителни стоки. Именно заради това рафтовете в някои хранителни магазини останаха празни.

Авиокомпаниите вече отмениха повече от 1100 полета, предвидени за утре. Ще бъдат спрени и множество влакове в района на японската столица.

Тайфунът ще засегне графика на състезанията от Формула 1, които трябваше да се състоят този уикенд в Судзука. Квалификациите са отложени от събота за неделя. Отменени бяха срещи от световното първенство по ръгби.