Япония ще предостави на Украйна 1500 хибридни автомобили за нуждите на патрулната полиция, съобщи японският премиер Шиндзо Абе. Междувременно Канада ще отпусне на Украйна 5 милиона канадски долара за създаване на патрулна полиция, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк.

Абе, който е на посещение в Киев, каза за помощта на церемония по предаването на екологичните автомобили. Той подчерта, че след като е посетил украинското министерство на вътрешните работи е разбрал, че тези коли ще помогнат за развитието на новата служба.

Японският премиер приветства и решимостта на украинските ръководители по пътя на реформите и изрази волята да ги подкрепи. Преди това Шиндзо Абе съобщи, че страната му отпуска на Киев 1,1 милиарда долара за модернизация на пречиствателната станция в Киев.

Токио ще предостави на Украйна и кредитни гаранции на стойност 1,5 милиарда долара.

След среща с гостуващия в Киев канадски министър-председател Стивън Харпър Яценюк съобщи, че властите в Отава ще отпуснат на Украйна 5 милиона канадски долара.

Украинският премиер подчерта, че това е реална помощ за превръщането на Украйна в силна и сигурна държава. Той посочи също, че скоро в страната ще пристигнат канадски военни, които ще обучават украинските си колеги от Националната гвардия.

Харпър от своя страна увери, че канадското правителство ще помага за подготовката на украинските полицейски сили, като изрази надежда, че това ще допринесе за гарантиране на суверенитета на Украйна и сигурността в страната.