Заразената от разрушената японска атомна електроцентрала във Фукушима вода, вече се излива океана, след като е преминала процедура за намаляване на радиацията, съобщи операторът ТЕПКО (Tokyo Electric Power).

В океана са излети 850 тона подпочвени води, чието изпомпване започна миналата година. Според нормите радиоактивността на водата не трябва да превишава 1,5 хиляди бекерела на литър, а японските специалисти са успели да я намалят до 330-600 бекерела на литър.

Планира се по този начин в морето да попаднат около 4 хиляди тона дезактивирани течности. По-рано ТЕПКО успя, след трудни преговори, да получи съгласие от местната рибарска асоциация.

Проблемът с натрупването на радиоактивна вода е един от най-сериозните за ликвидаторите на аварията на АЕЦ „Фукушима 1”. Ежедневно количеството радоактивна вода се увеличава с около 300 тона.

Снимка: БГНЕС

Това става по следната схема: подпочвените води попадат в разрушената основа на реакторите и там се смесват с течност, която е с много високо ниво на радиоактивност. В ТЕПКО смятат да намалят този обем два пъти за сметка на изпомпване и изхвърляне на пречистена вода в океана.

Разрушителното земетресение от 11 март 2011 година стана причина за висока вълна цунами край североизточното крайбрежие на главния остров от архипелага Хоншу. Тогава загинаха над 18 хиляди души.

Снимка: Reuters

При мощния трус АЕЦ се изключват автоматично, но реакторите се нуждаят от непрекъснато охлаждане. Именно високата вълна заля резервните генератори, което предизвика частично разрушаване на активната зона и изхвърляне на силна радиация в района на крайбрежната АЕЦ.

Япония овладя технологичната катастрофа, но възстановяването на нормалните условия в зоната около повредените реактори ще отнеме десетки години.

В процеса на преодоляване на последиците бяха включени роботи, способни да работят в смъртоносна дори за защитена техника среда. Изучават се, разработват се и се прилагат различни методи за борба с радиоактивното заразяване. Един от тях е почистването на радиоактивни течности в големи обеми.

Япония спря за дълъг период от време ядрените си централи, въпреки трудностите се справи с добиването на необходимата електрическа енергия. Сега се подготвя пускането на една от спрените АЕЦ, но само под сериозен технологичен и обществен надзор.