Фармацевтичният гигант „Янсен“ поверително помолил конкурентните производители на ваксини „АстраЗенека“, „Пфайзер“ и „Модерна“ да се присъединят към компанията в усилията ѝ да оцени риска от образуване на кръвни съсиреци във ваксината ѝ срещу COVID-19, съобщи „Уолстрийт джърнъл“ .

Запознати с въпроса казват пред вестника, че фармацевтичният гигант иска от останалите компании да участват и в кампания, която ще разгледа безопасността на ваксините.

„АстраЗенека“, която също има съобщения за образуване на тромбози след имунизиране с препарата ѝ, единствено е приела предложението. „Пфайзер“ и „Модерна“ са отказали, за да „не намалят общественото доверие във ваксините си“.

Говорител на „Пфайзер“ заявява, че „прегръща“ бъдещи възможности за научен обмен със значим принос, който не е представен от други групи или регулатори“.

„Ще продължим да си сътрудничим с други производители на ваксини, доколкото е подходящо, тъй като всички ние се борим срещу тази смъртоносна пандемия“, добавя той.

Преди дни федералните здравни власти на САЩ спряха временно поставянето на еднодозовата ваксина на „Янсен“, дъщерна компания на „Джонсън и Джонсън“, след регистрирани шест случая на тромбози на територията на страната в рамките на две седмици след поставяне на препарата.

Експертът по инфекциозни болести Антъни Фаучи заяви, че е уверен, че съвсем скоро в Щатите ще бъде разрешено ваксината да бъде прилагана отново.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!