Руски ракетен удар на 8 април 2022 г. завинаги променя живота на украинската тийнейджърка Яна Степаненко.

По това време тя се намира на гарата в Краматорск, Донецк, заедно с майка си Наталия и брат си Ярослав. Ракетата удря директно и убива повече от 60 души.

Яна, която тогава е на 11 години, губи краката си. Майка ѝ остава без ляв крак. Снимка на хирург, който носи Яна на ръце обиколи света по това време.

Трагичната история на момичето сега вдъхновява много хора, защото Яна не се предаде. Благодарение на украински и американски лекари Степаненко, сега на 13 години, пробяга 5000 м на Бостънския маратон миналата събота. За да покаже кураж и сила и да събере пари в помощ на пострадал украински войник.

След няколко месеца лечение в Лвов семейството на Яна заминава за Сан Диего благодарение на „Протези Питър Харш“ и фондацията „Право да ходиш“. Казват, че това е най-трудната година в живота им.

Благодарение на американски хирурзи и физиотерапевти Яна и майка ѝ бързо успяват да се възстановят. Момичето дори започва отново да плува. Единствената пречка – заради все още порастващото ѝ тяло Яна има нужда от честа смяна на протезите на двата си крака.

Въпреки всички трудности, Яна си поставя огромна цел – тя става посланик на клиниката Unbroken Ukraine и решава да бяга в Бостънския маратон, за да събере пари за пострадалия във войната войник Олександър Риасний.

„Никога не съм си представяла, че ще участвам в такова състезание. Много, много се притеснява“, казва Яна пред Ей Би Си.

13-годишното момиче тренира усилено четири пъти седмично. И успява да пресече финиша на състезанието.

Яна казва, че е получила най-добрия подарък за рождения си ден тази година.

„Събрах половин милион украински гривни за протези за Олександър. Сега той ще може да тича като мен“.