Извлякоха информацията от черната кутия на катастрофиралия самолет на индонезийската авиокомпания „Лайън еър”, в който загинаха всичките 189 пътници, съобщава БТА. Разследващите са успели да изтеглят 69 часа със записи с данни за полета и бордовите уреди.

Кутията беше открита от водолази в четвъртък и беше доста повредена. Тогава следователите казаха, че е необходима специална обработка, за да бъде извлечена съдържащата се в нея полетна информация. Продължава търсенето на жертви от катастрофата, както и на другата черна кутия със записа на разговорите в пилотската кабина.

Ръководителят на Националната агенция за издирвателни и спасителни операции Мухамад Сяуги каза, че претърсването, в което участват няколкостотин души и десетки плавателни съдове, ще продължи още три дни. До момента са открити останки от над 100 тела. Той добави, че броят ще продължава да расте. Човешки останки били изхвърляни и по морския бряг. 

Сяуги допълни, че са засечени слаби сигнали, вероятно от устройството, записващо гласовете в пилотската кабина, но самото устройство още не е намерено поради дебелия пласт тиня на морското дъно.

Шефът на агенцията отдаде почит на водолаза доброволец Сяхрул Анто, който загина по време на издирвателните операции в петък. Семейството на 48-годишния гмуркач е отказало аутопсия и той е бил погребан вчера в град Сурабая на остров Ява.