Решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли подписа на страната си от историческото Парижко споразумение за климата предизвика остра критика не само от страна на опозицията и ред други световни лидери, но и на влиятелни писатели, режисьори, музиканти и др.

Снимка: Twitter

„Тъкмо, когато си помислиш, че не е възможно Тръмп да направи по-глупаво нещо от оръжейна сделка със Саудитска Арабия, той вади САЩ от Парижкото споразумение за климата! Боже господи.”, коментира в „Туитър” Стивън Кинг.

Снимка: Twitter

Документалистът Майкъл Мур е още по-критичен: „Току-що Тръмп извърши престъпление срещу човечеството. Хищникът вече действа хищно срещу цялата планета”.

Снимка: Twitter

Певицата Кати Пери излезе с апел към президента: Доналд Тръмп, смирено Ви моля да помислите за децата си, за техните деца, както и за всички останали, които ще живеят с последствията от решенията ви.”

Във видео, разпространено във „Фейсбук” актьорът Леонардо Ди Каприо е категоричен: „Не мога да си представя да имаме политически лидер, който не се вслушва в учените. Над 97% от учените са на мнение, че допринасяме за промените в климата. Да отричаш това означава, че не се част от модерния свят”.

Само един може да се връща в миналото

Ходът на Доналд Тръмп стана повод за силно изказване на бившия губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер. „Като държавен служител и особено като президент, Ваша първа и основна отговорност е да защитавате хората. 200 000 души умират в САЩ всяка година заради замърсения въздух. Половината от нашите водоизточници са нездравословно замърсени. Не можем да стоим и да не правим нищо, докато хората се разболяват и умират – особено когато има друг начин”, заяви кинозвездата.

Той припомни, че като губернатор е въвел най-строгите еконорми в САЩ и резултатът е разцвет на икономиката. „Защитата на околната среда няма да разруши нашата икономика”, подчерта той.

По думите му създалата се ситуация ще даде повече възможности на местните власти, тъй като те нямат нужда от санкцията на Вашингтон за контрола на 70% от емисиите.

„Г-н президент, може да е по-лесно и по-комфортно да се гледа назад. За много хора миналото, което познаваме, е по-малко страшно от бъдещето, което не познаваме. (…) Никой не помни хората, които са казвали на президента Кенеди да не ходи на Луната. Помним великите лидери, които не ходят назад, а настъпват към бъдещето”, подчертава Шварценегер.

Още в началото на видеото той колкото на шега, толкова и сериозно отбелязва: „Един човек не може да се върне назад във времето… Само аз мога!”.