Музикантът Елис Марсалис младши, наричан още „Патриарх на джаза от Ню Орлиънс“, почина след развита пневмония, предизвикана от COVID-19.

Пианистът беше на 85 години. Той бил лекуван в болница в щата Луизиана.

Четирима от общо 6 синове на Елис Марсалис младши са музиканти.

Тромпетистът Уинтън Марсалис е сред най-ярките публични личности на джаза в Америка. Той работи като артистичен директор на центъра „Линкълн“ в Ню Йорк.

Бранфорд Марсалис е саксофонист, който бе фронтмен на оркестъра на „Вечерното шоу“ и участва в турнета на Стинг.

Тромбонистът Делфейо Марсалис също е известен изпълнител и продуцент. Перкусионистът Джейсън Марсалис създаде собствена банда.

„Елис Марсалис бе легенда“, заяви в специално изявление по повод кончината на музиканта кметицата на Ню Орлиънс Латоя Кантрел.

„Той бе прототипът на това, което всички имаме предвид, когато говорим за джаза от Ню Орлиънс. Той бе учител, той бе баща, той бе икона и думите не стигат, за да изразят изкуството, радостта и чудото, което той показа на света“, добави тя.

Тъй като избира да остане в Ню Орлиънс през преобладаващата част от кариерата си, Елис Марсалис младши се прочува по света едва когато синовете му се сдобиват със слава и го поставят под светлините на прожекторите чрез договори за звукозапис и участия като хедлайнер в концертни турнета и телевизионни предавания.

Роден е в Ню Орлиънс. Баща му имал хотел, където Елис младши. се запознавал с множество цветнокожи джаз музиканти, които отсядали в хотела, защото не ги приемали другаде.

В гимназията свирел на саксофон, след това на пиано. Изпълнявал традиционен джаз, но предпочитал бибоп и съвременен джаз.

Свири и преподава музика десетилетия наред. Има издадени над 20 албума и участва в записите на десетки джаз музиканти.