Руските власти обявиха извънредно положение в република Карелия, на границата с Финландия. С това броят на регионите в страната, където е въведена такава мярка заради разрастващите се горски пожари, достигна 10, предаде ДПА.

Задимяване е наблюдавано в 107 населени места с общо население над 490 000 души. Най-тежко засегната е Република Якутия, в Източен Сибир, където пламъците обхващат все по-голяма площ. Там вече горят около 745 хиляди хектара гори.

В нейната столица, Якутск, е регистрирано превишаване на пределно допустимите норми на вредните вещества. Поради силното задимяване няколко пъти е била спирана и работата на местното летище.

Когато борбата със стихията е "икономически неизгодна"

Мащабните пожари са често срещано явление в региона на Якутия, който е покрит с гори от тайгата, но според учените през последните три години те са се разраснали до степен, в която вече застрашават стабилността на цялата екосистема, тъй като отделянето на големи количества газове ускорява глобалното затопляне, а пожарите разтопяват вечната замръзналост.

Снимка: Reuters

В централните райони на републиката месец юни беше най-горещият и най-сухият от 133 години насам. Както и миналата година, пожарите избухнаха поради необичайни горещини и сухи гръмотевични бури. Въпреки естествения им произход обаче, местните жители обвиняват правителството за ситуацията. Едно от основните оплаквания е, че само малка част от тези пожари се потушават, а повечето се оставят да угаснат сами и нанасят неконтролирани поражения, поради голямата площ на областта.

Снимка: Reuters

Якутският район заема територия от над 3 милиона квадратни километра, а огромните разстояния и ниската гъстота на населението водят до наличието на труднодостъпни отдалечени райони, в които гасенето на пожари се определя като "икономически неизгодно".

Снимка: Reuters

През 2019 г. руските власти преразгледаха законите за контролните зони, които бяха значително намалени или изцяло премахнати в редица области, но тези на територията на Якутия останаха със същите граници.

Снимка: Reuters

След началото на пожарите тази година, жители започват да изпращат съобщения в "Инстаграм" на федералния министър на природните ресурси и екологията Александър Козлов с молба да се заеме с "огнения ад в Якутия", която "гори цяло лято, но никой не се интересува". Коментарите в профила на министъра достигат хиляди, но той отговаря, че все още "природата е по-силна".В резултат на това хората решават да се справят сами със стихията, като ори тийнейджъри не се притесняват да се включат в спасителната акция, въпреки обявеното извънредно положение. Гражданите на републиката се борят с пожара с лопати, раници и бидони с вода. Те копаят траншеи, за да изолират пламъците.

Снимка: Reuters

Природният парк "Ленински стълбове", който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, също е в пламъци.

Да откажеш на ди Каприо

Местната активистка Роза Дячовска решава да изпрати съобщение до Леонардо ди Каприо и неговата организация "Earth Alliance", занимаваща се с климатичните промени. Той ѝ отговаря в „Инстаграм“, като обещава, че ще обсъди с екипа си как може да помогне за справянето с пожарите в Якутия, но регионалните власти отказват всякаква потенциална помощ.

Снимка: Reuters

"Радваме се, че световните звезди обръщат внимание на подобни въпроси, но нашите сили са ангажирани с операциите по гасене на пожари и ситуацията е под контрол", заявяват те.