Най-обширният пожар в Калифорния за тази година продължава да се разраства вчера в сухите райони на западноамериканския щат. 

Огнената стихия разруши къщи, а хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Пожарът е наречен "МакКини" и вече унищожи над 20 638 хектара от националния горски парк Кламат в Северна Калифорния, съобщи службата за борба с пожари "КалФайър".

Това е най-мащабният горски пожар от началото на годината в Калифорния, където това лято имаше и редица други.

Губернаторът на щата Гавин Нюсъм обяви в събота извънредно положение. Нюсъм обясни, че пламъците са разрушили къщи и са застрашили "основни инфраструктури", откакто са избухнали в петък.

Пожарът се засили и разпространи заради изключителната суша, високите температури, ветровете и бурите, посочи Нюсъм в изявление.

Над 2000 местни жители получиха нареждане да се евакуират, информира бюрото по извънредните ситуации на калифорнийския губернатор. 

"Жителите на околните зони трябва да са готови при нужда да напуснат (домовете си). Моля ви, евакуирайте се без колебание", написа в Twitter шерифът на окръг Сискию.

Над 650 души се бореха с огъня вчера, съобщи Националната група за координация по горските пожари.

Сезонът на пожарите в Калифорния, където сушата продължава дълго, се очаква да трае с месеци.

През последните години Калифорния и други западни щати на САЩ бяха връхлетени от бързоразпространяващи се и мащабни пожари, дължащи се на климатичното затопляне.