Поне 5 души са станали жертва на силния снеговалеж в североизточните райони на САЩ, а 40 души са били затрупани от снега на едно от шосетата в щата Ню Йорк, съобщи ИТАР-ТАСС.

Без електричество са 650 хиляди фирми и домакинства между градовете Ню Йорк и Бостън. Виелиците осуетиха хиляди полети и предизвикаха истински хаос в североизточните райони на Америка. Най-тежка е ситуацията в Масачузетс, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд, Кънектикът, Ню Йорк и в канадската провинция Онтарио. На места снегът достига 70 сантиметра.

Тежкият мокър сняг скъса много електропроводи, поради което над половин милион души са без ток. Властите призоваха да се излиза и пътува само ако е крайно наложително.

След Кънектикът, Роуд Айлънд и Масачузетс, извънредно положение обявиха губернаторите на щатите Ню Йорк и Ню Хемпшир.

„Ужасно е, там е абсолютен ужас! Ще трябва да разриваме до понеделник. Тогава се очаква да се позатопли и снегът да се стопи. Вече няма къде да се изхвърля”, описва ситуацията Джим Айбъргър, жител на Порт Джеферсън, щата Ню Йорк.

„Навсякъде е пълно с изоставени коли. Някои са преобърнати, други са затрупани. А не е трябвало въобще да излизат, трябвало е да си стоят вкъщи”, казва Мани Тершейра, шофьор на снегорин.

Тежката зимна обстановка стана причина за отменянето на повече от 4 000 полета, планирани за следващите няколко дни на всички летища в региона Нова Англия – щатите Кънектикът, Мейн, Масачузетс, Ню-Хемпшир, Роуд-Айлънд, Върмонт, а както и в щатите Ню-Йорк и Ню-Джърси. На летищата в най-големите мегаполиси на североизточното крайбрежие – Ню Йорк и Бостън – са отменени повече от 2 300 полета.

От началото на снеговалежите постъпват многочислени съобщения за пътнотранспортни произшествия. Най-голямата катастрофа е станала в щата Мейн, където са се сблъскали 19 автомобила.

В тази връзка губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик въведе пълна забрана на движението на автомобилния транспорт по пътищата. Губернаторът на Кънектикът се ограничи само със забрана за движение само по основните магистрали на щата.

Специалистите от Националната метеорологична служба съобщиха, че снеговалежите не са оправдали предварителните прогнози, съгласно които в някои райони се очакваше да паднат над 60 см сняг. Сега синоптиците прогнозират на места да паднат над 90 см сняг.