Източна Македония и Тракия - така в Гърция наричат областта от град Драма до Александруполис, заедно с островите Тасос и Самотраки.

Местните жители твърдят, че районът е едно скрито съкровище за повечето туристи, познаващи Халкидики, Кавала, Драма и Тасос.

Съвсем близо до южната граница на България има плажове, исторически забележителности и вкусни специалитети, които очакват да бъдат открити.

Преди седмица разказахме за древния град Ксанти, който е свързан с българската история. През деня той е притегателно място с калдъръмените улици, заведенията и близките пясъчни плажове на Бяло море.

Снимка: btvnovinite.bg

След залез Ксанти се пробужда за нощен живот, забавления и танци до зори. Ако на сутринта успеете да станете по-рано, можете да съчетаете морската ваканция с планински туризъм в Южните Родопи. На 10 минути с автомобил, западно от Ксанти, тече река Места, която на гръцките карти и пътни табели е изписана като Нестос.

Илиас Михаелидис, който е планински водач, коментира, че това е най-красивата част от поречието на Места. „Надолу тя се влива в Егейско море. Тук има възможности за забавления и спортове на открито като зип-лайнинг, стрелба с лък и кану-каяк.”

Гърците наричат тази природна забележителност „Каньоните на река Места". Може да я откриете в пътеводителите и като „меандрите на Места", тоест, живописните извивки на речното корито.

Водачът коментира, че разходките с лодки, които са най-популярни сред туристите, стартират от Ставруполи, което се намира на 23 км. „Пътешествието започва сутринта и продължава около 4 ч., с две почивки и разходка по пясъчните брегове, които виждате. Хората могат да плуват в реката, да си направят пикник, и към следобед те пристигат на това място”, добавя той.

Снимка: btvnovinite.bg

В този район Места е сравнително плитка и спокойна. Затова много туристи разнообразяват морската си ваканция с плаж на речния бряг. Риболовът е разрешен само на определени места, защото наоколо са защитени територии.

До тук се стига безпроблемно с автомобил и има място за палатки и барбекю. Наблизо са и къщите за гости, където също можете да отседнете. Ресторантите предлагат риба и други традиционни ястия.

Михаелидис допълва, че от кулинарна гледна точка, има смесица между различни вкусове и рецепти.

За изгаряне на калориите след кулинарния туризъм, Илиас препоръчва едно специално място. То е на 100 км/ч или 90 минути с автомобил от поречието на Места, но пътешествието си струва.

Ако гръцката жега ви дойде в повече, може да посетите изворите на река Ангити, които се намират в тази изключително красива пещера.

Александринос Дзоли е екскурзовод в пещерата Ангити. Той споделя, че проучването на пещерата започва през 1978 г. от гръцки и френски спелеолози. Температурата в нея е постоянна: 17° през цялата година.

Изследователи твърдят, че това е най-голямата речна пещера в света, с дължина 21 км. Пътеката през нея е равна, обезопасена и осветена, затова спокойно може да вземете и децата си. Все повече туристи от България идват тук не само заради прохладата.

За да блеснете със знания пред приятелите си, малко полезна информация. Сталактити са образуванията, които висят от тавана на пещерите. Когато водните капки ги наслоят върху пода, стават сталагмити.

Един сантиметър от тези сталактити се образува в продължение на 100 години. А влажността тук в пещерата е между 90 и 95%.

След прохладната разходка в пещерата Ангити и красотите по поречието на Места, плажовете на Източна Македония и Тракия ви очакват отново.

60 км делят подземните извори от пристанищния град Кавала. На 100 км е Керамоти, отправна точка за остров Тасос. „Кавала и Тасос са много популярни сред българските туристи. Но Ксанти, Комотини и Александруполис също са доста подходящи за лятната ваканция. Качеството на услугите и цените в тях са изключително добри. Тук има и други интересни места, които очакват да бъдат открити от туристите”, казва Майкъл Амиридис - заместник-областен управител на Източна Македония и Тракия.