Пациентите с COVID-19 може да имат продължителна активна стомашно-чревна вирусна инфекция, дори да липсват симптоми в храносмилателната им система. Това сочат резултатите от изследване на учени на Китайския университет в Хонконг, публикувано в специализирания медицинския журнал „Гът“.

Коронавирусът може да продължи да се размножава в храносмилателния тракт и след като е бил изчистен от дихателните органи. Тези открития са от значение за контролирането на разпространението и лечението на заразата, според учените, цитирани от „Блумбърг“.

SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, се разпространява основно по въздушно-капков път, според Световната здравна организация. Въпреки това няколко седмици след обявяването на пандемията китайски изследователи подчертаха ролята, която изпражненията могат да имат в разпространението на коронавируса. Техните заключения са базирани на изследване на 73 пациенти през февруари, като повече от половината от тях са дали положителни проби за коронавируса във фекални проби.

15 пациенти са участвали в проучването на учените от Хонконг. Пробите на изпражненията на 7 от тях са съдържали следи от коронавируса, без изследваните, обаче, да имат гадене, повръщане или други характерни симптоми на стомашно-чревните инфекции. При трима от участниците инфекцията е продължила до 6 дни след отрицателен тест за наличие на коронавируса в респираторния тракт.

Силнозаразените проби са показали липса на защитни бактерии и разпространение на такива, които спомагат развитието на вируса. Следователно експертите споделят в изказване, че са готови да насочат усилията си към лечения, които да променят състава и функционалността на микрофлората и фауната в стомашно-чревния тракт на своите пациенти.

„Изследването на изпражнения е точно и безопасно, което го прави и подходящо и ефективно при скрийнинга за COVID-19 при някои по-специфични групи“, коментира деканът на Центъра за гастроентерологични проучвания Франсис Чан.

Някои здравни органи като Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ вече са проявили интерес към въвеждането на новия метод за тестване за коронавируса.