Изригване на най-големия вулкан в Европа – Етна, е регистрирано във вторник, съобщава италианската агенция ANSA, цитирана от „Фокус“.

Изригването от кратера на югоизточния склон е било придружено от отделянето на вулканична пепел и поток от лава. Увеличение на вулканичната активност е регистрирано от Националния институт по геофизика и вулканология в 16:10 ч. местно време (17:10 ч. българско).

Етна, най-големият действащ вулкан в Европа, е под постоянен надзор на специалисти. По правило неговата активност не представлява опасност за населението.

Етна, един от най-активните вулкани в света продължава да изригва дим и пепел след новото си изригване днес, но италианските власти заявиха, че не представлява опасност за околните села, предаде АФП.

Снимка: Reuters

„Виждали сме и по-лошо“, коментира шефът на Националния институт по геофизика и вулканология INGV в близкия град Катания – Стефано Бранко, пред италианската информационна агенция AGI, предава БГНЕС.

Независимо от това, заради малките камъни и пепел, властите решиха да затворят международното летище в Катания.

Снимка: Reuters

Изображенията в мрежата показаха зрелищна розова пепел над заснежения връх, но облакът дим се разсея до голяма степен след падането на нощта, докато потоците от лава продължават да светят.

Със своите 3324 метра Етна е най-високият действащ вулкан в Европа и е изригвал често през последните 500 000 години.